diumenge, 16 de maig del 2010

AM- Presentació del llibre “El pont de la mar blava”






El pròxim dimecres, dia 19 de maig, a les 20 hores, tendrà lloc la presentació del llibre El pont de la mar blava. Vida i obra de Miquel Ferrà de Francesc Lladó i Rotger. La presentació es farà a la sala d'actes de La Misericòrdia de Palma. Presentarà el llibre Jaume Oliver Ferrà, poeta, i hi intervendran Joan Mas i Vives i el propi autor. Aquest acte ha estat organitzat per l'Associació Cultural S'Esclop, Edicions UIB i la llibreria Illa de Llibres.

Francesc Lladó és de Sóller, però té una relació amb Marratxí que ve de molt enrere. El nom de Marratxí el sentí molt de pics quan encara era un infant. Al seu padrí li deien de Can Marratxí, ja que, segons pareix, els seus pares eren de Marratxí i anaren a treballar de pagesos a Sóller a finals del segle XIX. La relació més recent, si es pot dir així, va començar el 2003, que és l'any que Francesc Lladó va deixar l'institut de Pollença per continuar la seva tasca de professor a l'IES Marratxí. És a dir, ja fa set anys que Francesc Lladó fa feina al nostre, de moment, únic centre públic de secundària.





El llibre que es presenta a Palma dia 19 de maig El pont de la mar blava ens acosta a la vida, l'obra i el pensament de Miquel Ferrà (Palma 1885-1947). Miquel Ferrà va ser poeta i bibliotecari, publicista i animador cultural, va passar la seva vida entre Mallorca i Catalunya i establí, entre aquests dos punts, un pont fet de relacions, amistats, entusiasme pel paisatge mallorquí i admiració per la modernitat de Barcelona. (extret de la contraportada del llibre)


JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dissabte, 15 de maig del 2010

AM- Electrificació de la xarxa ferroviària








Com segurament ja sabreu, s'ha posat en marxa l'electrificació de la xarxa ferroviària de Mallorca. S'ha dit que el recorregut entre l'estació Intermodal de Palma i Inca es podria acurçar uns 8 minuts. Evidentment, això podria repercutir positivament entre els usuaris de Marratxí que, segurament, veuran augmentades les freqüències a les estacions des Pont d'Inca, es Pont d'Inca Nou, Polígon, es Figueral i es Caülls (abans Festival Park).

Ara, amb aquesta millora, seria interessant reivindicar, una vegada més, que el tren, quan estigui electrificat, ajustàs les seves aturades al polígon i que coincidís, més o manco, amb les entrades i sortides de l'institut o l'obertura de negocis del Polígon de Can Rubiol. Pensau que fins i tot amb les condicions actuals són molts els usuaris que el fan servir de manera regular. Per tant, no seria difícil augmentar-ne el nombre d'usuaris si es tenen en compte les necessitats de desplaçament, tant pel que fa als viatgers entre les estacions de dins Marratxí com per als qui s'han de desplaçar a Palma per qüestions de feina o estudis.



JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

divendres, 14 de maig del 2010

AM- Saturació de l'espai a l'IES Marratxí





Segons pareix, l'IES Marratxí té problemes d'espai per encabir l'allau d'alumnes que s'hi matricularan el curs que ve, uns problemes que només en un curs més (curs 2011-2012) es podrien veure encara més agreujats. A l'institut s'han plantejat diverses solucions com la possibilitat de xapar aules, redistribuir els espais, aules prefabricades, etc. De tota manera, l'única solució seriosa que té aquest problema és la construcció del segon institut i així es donaria cabuda dignament a la demanda creixent de places. Pel que fa al segon centre, han circulat rumors de diverses ubicacions. S'ha parlat de sa Nova Cabana, de sa Cabaneta... Segons es comenta, però, l'opció més probable seria la de sa Cabaneta.





La complexitat del problema
En cas que s'arribàs a fer el segon institut, el procés, segurament, seria llarg i complicat i no s'arreglarien per al curs que ve els problemes urgents d'espai que té l'IES Marratxí. Si a tot això hi afegim el problema de la crisi, és probable que tot el procés s'eternitzi fins a límits insospitats. N'hi ha que parlen de cinc anys, essent optimistes. Com veis, la polèmica està servida. De moment, sabem que hi ha professors que es mobilitzen, APIMAS que hi estan damunt i alumnes que comencen a preocupar-se per la possibilitat de no poder estudiar a Marratxí i haver-se'n d'anar a qualque centre de Palma.


JACF / Redacció TotMarratxí
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)


             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dimarts, 11 de maig del 2010

AM- Quatre pinzellades del viatge a Eivissa de la Güell-Barralet






Tal com havíem anunciat en el nostre blog de notícies Tot Marratxí, l'expedició marratxinera de simpatitzants i socis de la penya Güell-Barralet passaren el cap de setmana a Eivissa.

Dissabte dia 8, després d'una travessia ben tranquil·la, el grup visità l'acolorit mercat de ses Dàlies. Després cadascú trià un restaurant per anar a dinar a Santa Eulària des Riu. L'horabaixa, un altre pic junts, el passàrem a Sant Antoni de Portmany. En acabar la visita, tornàrem a la ciutat d'Eivissa a sopar. Segons les forces, alguns feren una passejada nocturna, d'altres s'estimaren més veure el futbol o anar a descansar directament a l'hotel.

Diumenge dematí s'organitzaren grups on, segons els interessos, uns preferien visitar la Fira Medieval i els espectacles, d'altres aprofitaren per anar a veure alguns familiars o per anar a fer una volta. Qui subscriu aquesta crònica, visità, acompanyat de l'editor Antoni Cardona (Can Sifre) el cementeri on està enterrat el poeta, assagista, traductor i dramaturg Marià Villangómez i Llobet. Villangómez és un autor que es caracteritzà per la manipulació dels elements de la naturalesa i del paisatge de les Pitiüses, com a pretext per tractar temes universals com l'amor o el temps així com la recerca de la perfecció estilística.


No, no passis, oh Temps! ¿A on m'acostes


a canvi d'aquell bé deixat enrera


per tots dos? ¿A què ve el camí rabent,


amb el rostre tombat i l'esguard fit


cap a un passat més lluny de dia en dia?


M. Villangómez Llobet: Obres completes Poesia/1. Edicions del Mall. Barcelona, 1986


Aprofitàrem per fer història i parlar, també, de la creu del segle XVII, coneguda com “Sa Creu Blanca” que es pot veure al cementeri vell. Segons pareix, fou traslladada a principis del segle XIX. Ja que hi érem també tenguérem una estona per comentar els problemes econòmics que travessen darrerament els editors per culpa de la crisi econòmica.

Les hores prèvies a la tornada tothom es relaxava anant de compres o fent la darrera visita al mercat medieval. La tornada, ben igual que l'anada, es caracteritzà per la tranquil·litat de la mar i la puntualitat del vaixell. Devers les 11:00 hores ja érem, de bell nou, a la seu de la penya Güell-Barralet a la urbanització des Pont d'Inca Nou.


JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dimarts, 4 de maig del 2010

AM- Pamboliada a la plaça des Pont d'Inca














Aquests dies podem veure pels carrers des Pont d'Inca els cartells que anuncien la pamboliada per al pròxim divendres 14 de maig, a les 20:30 hores, a la plaça del poble. Com veis al cartell, el preu del pa amb oli i coses, la beguda (vi, cervesa o refresc) i el postre és de 5 euros. A més a més, també han anunciat que hi haurà música, ball i altres sorpreses. Els tiquets es venen al bar Sa Bauxa. L'organització d'aquest sopar-festa va a càrrec de la Comissió de Festes des Pont d'Inca.




JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dilluns, 3 de maig del 2010

AM- Viatge a Eivissa amb la Penya Güell-Barralet





La Penya Mallorquinista Güell-Barralet, que té la seu, com molts de vosaltres sabeu, al bar Es Pont d'Inca Nou d'aquesta mateixa urbanització, ha organitzat un viatge a Eivissa per als dies 8 i 9 de maig. S'hi han apuntat més de 40 persones, entre simpatitzants i membres oficials de la Penya Güell-Barralet. La idea és passar dos dies de germanor, visitar el popular mercadet hippy de ses Dàlies a la carretera de Sant Carles de Peralta (Santa Eulària des Riu) i, sobretot, la Fira Medieval. A més a més, com no podia esser d'altra manera, gaudir de la gastronomia. Segons pareix, alguns membres del grup ja han fet des de Mallorca reserves en alguns restaurants d'anomenada com és el cas de Ca n'Alfredo, situat al conegut Passeig de Vara de Rey.




Enguany es compleix l'onzena edició d'Eivissa Medieval i se celebrarà els propers dies 7, 8 i 9 de maig. La fira commemora la declaració d'Eivissa, l'any 2000, com a Patrimoni de la Humanitat. Segons pareix, aquesta festa s'ha convertit en tot un referent cultural i turístic per a tota l'illa. El programa d'actes és interessant, ja que es pot gaudir, a més del que és el mercat amb les seves paradetes de productes d'allò més curiosos, d'actuacions, exposicions d'animals, espectacles piromusicals, cançons antigues d'Europa, contacontes, titelles, torneigs medievals, teatre de guinyol, etc.


JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

diumenge, 2 de maig del 2010

AM- Avioneta cremada a Son Bonet







És curiós l'espectacle que es pot veure a l'aeroport de Son Bonet. Els vianants es queden com a sorpresos amb l'avioneta cremada que hi ha al final de la pista. Les fotos es varen fer dia 30 d'abril des del camí de Sant Llatzet des Pont d'Inca i, com deim, l'avioneta cremada es pot veure a simple vista i des de molts d'indrets. No hem anat a cercar per quin motiu es va cremar ni què hi fa allà. De tota manera, fa la impressió que som en un país tercermundista en lloc de Mallorca, ja que la imatge és una mica dantesca, sobretot si tenim en compte que està molt a prop de zones urbanes. Si ens n'assabentam de qualque cosa més, és a dir, de com o per què hi ha aquesta avioneta mig cremada a l'aeroport de Son Bonet, ja vos mantendrem informats a Tot Marratxí.




JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dissabte, 1 de maig del 2010

AM- Boires i més canvis atmosfèrics sobtats







Fa només una setmana parlàvem dels canvis de temps radicals que ens ha oferit el mes d'abril. Després de la pluja i la baixada de temperatures del passat 22 d'abril, vengueren dies de sol i molta calor. Curiosament dia 29 teníem a Marratxí una boira ben espessa que cobria tot el municipi. Més d'una persona ens comentava que no veia normals aquests fenòmens a finals del mes d'abril, ja que pareixen més propis d'altres zones de Mallorca on les boires són freqüents o d'altres moments de l'any. De tota manera, en aquest espai, no pretenem filosofar sobre el canvi climàtic perquè no en som experts, encara que, tot s'ha dir, hi ha fenòmens atmosfèrics que ens fa la impressió que no són gaire normals en els moments de l'any en què es produeixen. Per tant, ens limitam, simplement, a deixar constància dels fenòmens que podem observar sortint al carrer. Les fotos que veis a les imatges corresponen al passat dijous dia 29 d'abril, a les 7:30 hores, fetes a l'entrada des Pont d'Inca.



Dia 1 de maig hem començat un mes amb un dia gris i plujós. Si qualcú volia acostar-se a la platja, haurà d'esperar que els niguls s'esvaesquin. Segons diuen les previsions, tendrem niguls i baixades de temperatures per uns quants dies.








JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí