divendres, 23 d’abril del 2010

AM- Torna la pluja i els dies grisos a Marratxí / Refranys d'abril






Després d’uns dies de primavera-estiu, dia 22 abril s’ha transformat, radicalment, en un dia d’hivern arreu de Marratxí. La baixada de les temperatures ha estat considerable, tot i que, un dia abans, la gent ja començava a passejar amb màniga curta pels carrers.










Des de “Tot Marratxí” hem considerat oportú recuperar un dels minuts de llengua que s’emeteren, ara fa un any, per Ràdio Marratxí i que parlava, evidentment, de la inestabilitat del mes d’abril:





Refranys sobre el mes d’abril
El mes d’abril, com tots els mesos de l’any, constitueix un filó de refranys i dites de tota mena. Es diu que “Es mes d’abril cada gota val per mil” o “Brusca d’abril, cada gota val mil” i altres variants. Se suposa que es diuen aquests refranys perquè cauen poques gotes del cel. També, relacionat amb la meteorologia es diu que “Es ‘bril, aigo poca i de niguls mil”, ja que durant aquest mes hi ha moltes “amenaces” de pluja que no arriben a res o a gairebé res.
Supòs que també heu notat que quan fa un poc de calor, aquesta ja es fa mala d’aguantar. Hi ha un refrany que reflecteix molt bé aquest fet:
“Es ‘bril rient, fa pujar sa calor a sa gent”
Dins aquest mes, al costat dels dies dolents, en surten que pareixen més propis del mes de maig. De tota manera cal anar alerta i no confiar-se amb la roba. Hi ha un refrany que diu: “Es mes d’abril, mata un homo i després se’n riu”, per advertir que s’ha d’anar alerta amb els canvis de temps del mes d’abril. Devora uns dies de molt de fred, en pot fer d’altres de molta calor i això no és bo per a la salut.
Emès a Ràdio Marratxí (15 d’abril de 2009)


Textos i fotografies:
Josep Antoni Calvo i Femenies
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dimarts, 13 d’abril del 2010

AM- Es Pla de na Tesa, barbàrie i toponímia




“PA ESA NENA!!!”



Si anau al nucli marratxiner des Pla de na Tesa, passant per Cas Capità, comprovareu que qualcú s'ha entretengut a escriure “PA ESA NENA” al rètol d'entrada, just devora el Col·legi Gabriel Janer Manila. El pocavergonya que ha escrit aquesta estupidesa s'ha volgut fer el graciós jugant amb els sons des Pla de na Tesa. Ha conservat les vocals -Pla- “PA”, -de na- “ESA”, -Tesa- “NENA” i ha alterat les consonants per escriure la bajanada que veis a la imatge.





Es Pla de na Tesa

Quina és l'etimologia des Pla de na Tesa? Si deixam de banda la paraula catalana “pla” o l'article personal “na”, el que crida més l'atenció és la forma “Tesa”. Tenim dues teories interessants que parlen sobre “Tesa”:

a) Segons Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll, es tracta d'un nom femení, una forma hipocorística de l'antropònim Teresa.

b) Segons Joan Coromines, aquesta teoria no és vàlida. Coromines pensa que aquest topònim és un parònim, un nom de lloc personificat en l'orografia mallorquina. Segons això, “Tesa” prové de TENSUS, -SA 'tes, estès”.

Sigui quin sigui l'origen des Pla de na Tesa, el doi de “PA ESA NENA” té una gràcia relativa. Per ventura, en pot fer a qui no coneix el topònim ni la llengua pròpia de Mallorca. Convendria que els responsables dels rètols esborrassin aquesta imbecil·litat com més aviat millor.



JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dilluns, 5 d’abril del 2010

AM- Marratxiners a Lluc en Divendres Sant


On anau? A Lluc! D'on veniu? De Lluc...

El passat dia 2 d'abril, Divendres Sant, pujàrem a Lluc. Bé, tres persones caminàrem i unes altres trenta ens esperaven a Lluc per preparar la paella. Els qui seguíeu la Pòrtula impresa, tendreu record, potser, de les cròniques que oferíem sobre aquesta singular pujada a Lluc en Divendres Sant. Als seus inicis (i durant molts d'anys) el punt de sortida era l'estació de tren des Pont d'Inca. Després, es traslladà a l'aturada des Pont d'Inca Nou. La idea inicial d'arribar a Lloseta en tren i continuar a peu encara es manté intacta, ja que després dels anys no ha variat gens. Són més de trenta anys fent aquesta pujada! (31 anys si els càlculs no ens fallen!). El recorregut a peu comprèn Lloseta, Biniamar, Mancor de la Vall (passant pel camí de Can Gallina), Caimari. A partir de Caimari es deixa la carretera per continuar pel camí Vell de Lluc.



Tot i que a Lluc, com hem dit, hi pujà molta més gent en cotxe o en moto, és una llàstima que gairebé ningú no s'apunti a fer el recorregut a peu per gaudir d'un dia de natura. És, també, un bon exercici per comprendre la relativitat de les distàncies, sobretot quan aquestes es fan a peu.





JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí

dissabte, 3 d’abril del 2010

AM- L'IES Marratxí se solidaritza amb Haití






El passat dia 31 de març, un dia abans de començar el descans de Setmana Santa, l'IES Marratxí i UNICEF organitzaren algunes activitats per recaptar fons per a Haití. De tots és coneguda la tasca d'UNICEF per subministrar aigua neta, unes condicions mínimes de sanejament, refugis i aliments als habitants d'Haití després del terratrèmol.



L'IES Marratxí organitzà diverses activitats, com hem dit, per recaptar doblers per a Haití. Es muntà un mercadet d'objectes usats i una paradeta de coques, partits de futbol, ball hip-hop i una milla solidària als afores del centre, pels carrers de Son Ramonell. Per participar a la milla només calia aportar la quantitat mínima d'un euro. Les coques i els objectes del mercadet també es venien a preu simbòlic. Tot i això, poquet a poquet, segons ens informaren, es recaptà una quantitat considerable de doblers per a Haití, la qual cosa demostra que es pot esser solidari i passar-s'ho bé.









JACF
AM - Actualitat marratxinera
Tot Marratxí
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)



             Patrocinat per...
Pòrtula, informació de Marratxí