diumenge, 3 de gener del 2010

EM-61 De llinatges marratxiners







Hi ha molt per fer, sempre ho dic. Duc una sèrie de mesos de forma molt insistent recopilant el noms de les persones que han nascut, matrimoniat o finit a Marratxí. La base de dades ja supera les 14.500 entrades i calcul que no estic ni a la meitat. Resulta lent, molt lent, tal vegada massa.

Tal vegada em fa falta una tècnica específica per donar a conèixer periòdicament una sèrie dels resultats obtinguts; sempre surten coses destacables, curioses, però no sempre hi ha l'oportunitat -si més no temporal- de traslladar-ho al camp escrit, fer-ho entenedor i donar l'opció al personal lector de poder compartir-ho.

Voldria contactar amb un munt de persones per tractar sobre aspectes familiars, d'algunes línies dels seus avantpassats. Amb altres, hauria de parlar d'aspectes socials del nostre poble, dels diferents nuclis que conformen Marratxí. Recercar, si encara resulta possible, d'on surt un nom determinat, una denominació, un topònim, un malnom. Retrobar el que pugui quedar dins la memòria col·lectiva de determinats fets, persones o moments de la nostra història local. Vos ho recordava... tant per fer!

Però vaja... anem al que interessava ara: Veient els diferents llinatges, dins aquestes fitxes fetes encara no completes, que van del segle XIII al XX hi trobam la constatació dels tòpics coneguts: CANYELLES (1248 fitxes de persones portadores), SERRA (1179) i AMENGUAL (449)... amb alguna sorpresa, altra en mancaria. És el cas del cognom RAMIS (519) que, mirau per on, de moment supera en nombre al d'Amengual. Tots ells van seguits, en un segon plànol, pels BESTARD (344), FRAU (322) i JAUME (320). I en un tercer nivell més discret encara hi trobam els JUAN (246), OLIVER (233), COLL (232) i VIDAL (171).

És possible que en tenir enllestit aquest projecte de corpus de marratxiners i marratxineres, aquest rànquing inicial pugui canviar en algun aspecte però, talment com les mostres de les votacions, segurament no hi haurà massa variacions.

Que tengueu un bon any, tot just encetat!


Biel.-
EM - Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, informació de Marratxí
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net


Patrocinat per...
> Restaurant Bon Jorn - Pòrtol. 971 60 33 39
>
L'Albelló - Pòrtol, "Tradició i avantguarda". 971 79 72 85
> Pòrtula, informació de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada