diumenge, 4 d’octubre del 2009

EP-67 Pòrtol, 1964









Els dilluns matí, a Ràdio Marratxí, hi ha un espai que es diu "L'ànima de Marratxí", dedicat especialment a les activitats de les associacions de tercera edat. Demà el dediquen, en part, a l'any 1964. No demaneu perquè; ni els mateixos responsables -Marta Fernández i Francesc Martí- ho sabrien explicar. Simplement va sortir així i així ho faran. Com que em varen demanar col·laboració amb una aportació històrica en relació al nostre municipi en aquell moment, aquí en teniu el fragment relatiu a la nostra Vila.

Precisament aquell any -1964, ara en fa 45- es va donar el nom d'Albert Castell a un carrer -a la foto- que feia poc s'havia obert, entre el Molí i el Cine. Aquest personatge exercí de mestre a Pòrtol dins els primers anys 30 del segle XX i deixà una forta empremta entre els seus alumnes, que encara el recorden amb gran estimació i agraïment.

1964 va ser l'any que Tomeu Moll "Pinso" instal·là una granja de gallines en el camí de sa Garriga i el mateix que Antoni Frontera "Parró" va passar la indústria pirotècnica a Tetuan. També és el moment que ca na Pepa amplia la botiga amb carnisseria i n'Elionor Ramis de can Xic posa una botiga al carrer de can Monjo Fondo, just devora on el seu germà Miquel també instal·la el taller elèctric. En aquest mateix carrer autoritzen Maties Mesquida per construir-hi una vivenda, mentre Antoni Mascaró la construeix al carrer de la Lluna. Altres vivendes que s'edifiquen en aquell moment són la d'Antoni Cladera al carrer de sa Torre i la de Mateu Reynés a can Meta.

També era l'època que mestre Biel Barrera 'Algaidí' urbanitzava part de Son Verí, a la zona de davant Sant Marçal.

Ja feia anys, en algun cas molts, que les olleries portolanes estaven en funcionament, però precisament aquell any varen haver de legalitzar-les perquè moltes no s'ajustaven a la legislació vigent aleshores.

Encara és l'any que autoritzen la barberia de Gabriel Grimalt al c/ Major i la fusteria d'Antoni Serra "Fidever", la botiga de teixits de ca na Rosa i el magatzem d'adobs de Bartomeu Serra en el c/ d'Albert Castell.

Ah, i GESA va construir una caseta per a estació transformadora en el carrer Major, just davant el camí de Sant Jordi.

Mirau voltros si n'arriben a passar, de coses, en un any, al marge del viure i del passar quotidià i rutinari !




Biel.-
EP-Estampes portolanes
EM - Estampes marratxineres - Tot Marratxí
Marratxiner/e/s
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net


Patrocinat per...
> Restaurant Bon Jorn - Pòrtol. 971 60 33 39
>
L'Albelló - Pòrtol, "Tradició i avantguarda". 971 79 72 85
> Pòrtula, revista de Marratxí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada