dissabte, 1 d’agost del 2009

EM-41 Es Coscolls



En sortir del camí des Jardí, de Pòrtol cap a Santa Maria del Camí, ens trobam es Coscolls -pronunciat indefectiblement es Coscois- un petit grup de cases aïllades en terreny fronterer entre els dos termes. És una de les zones, juntament amb Son Nebot -o el Pla de son Nebot- i el camí de sa Fita, poc conegudes de Marratxí. Un coscoll és un arbust semblant a l'alzina i que també té aglans.


Cal dir que la gent que vivia per aquí -avui pròpiament marratxiners n'hi deu haver ben pocs, per no dir cap- sempre ha tengut més tendència cap a Santa Maria igual, en molts d'aspectes, que la mateixa gent de Marratxinet. Els resulta més avinent i còmode.




La Gran Enciclopèdia de Mallorca, un dels pocs llocs on trobam informació sobre es Coscolls, ens diu: "Redol de cases situat en el límit dels termes de Marratxí i Santa Maria del Camí. Documentat el s. XVII com es Coscoiar, a la zona hi ha abundància de coscolls (Quercus coccifera). Devora hi ha la Pota del cavall del rei En Jaume, roca, escapçada per l'autopista Palma-Inca, on segons la tradició el cavall del rei deixà les seves petjades".


No deixa d'ésser curiós que, entre la paperassa de l'Arxiu Municipal de Marratxí, no hi he trobat referència ni de Coscoiar ni de Coscoi. Crec que en els llibres parroquials, de moment, tampoc. En canvi als llibres de Registre Civil sí hi consta que, en alguna ocasió, hi va haver naixements en aquesta petita barriada de Marratxí.


Biel.-
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí

1 comentari:

  1. piter.sesenta60@hotmail.com24 de març del 2010, a les 19:01

    els coscolls a la cerdanya es una herba silvestre
    que neix a les tarteres a 2000m dalçade i es comestible

    ResponElimina