dimarts, 28 de juliol del 2009

EP-31 Can Pinso passa a la història



Tal vegada seria més propi dir que passa a la memòria històrica, perquè d'història ja tenia la seva. Recordàvem que ens havien contat que aquí hi havia una vaqueria, amb bous i vaques, que els al·lots en sortir de l'escola s'aturaven per veure com les munyien. També havíem sentit dir que hi feien pebre bord -una de les 7 o 8 cases de Pòrtol que es dedicaven a aquesta tasca durant la tardor i omplien les façanes de vermellor- i damunt el terrat del buc just ara tomat, hi escampaven els pebres perquè s'assecassin.




Veis els fullerots de moro, un temps orgullosos i altius aixecant-se cap al cel i oferint el colorista producte farcit d'espines...? Els veis com ara estan a un racó, abatuts, cercant un agombol que no trobaran mentre la màquina els vigila, impietosa? Són les restes de la ciutat de la Pua, avui en franca decadència.




Queda un cap de cantó, de can Pinso -que, per cert, un dels antics de la casa, Bartomeu Moll i Bestard, enguany faria cent anys- un casetó, un sostre, una cisterna. Cal dir que és la part més agradosa del conjunt que hi havia. Aguantarà el pas de la transformació? Restarà com a mostra del passat de la Vila? O acabarà a terra per oferir espai a algun 'endosat' més? El temps, savi i pacient, ens ho arribarà a aclarir.
Biel.-
Estampes portolanes
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada