dilluns, 29 de juny del 2009

EP-3 La ciutat de la Pua

Em sembla que és l'amic Pere 'Calet', en algun dels seus entranyables articles publicats a Pòrtula, que fa menció a l'encapçalament amb què el recordat mn. Martí Cifre iniciava algun dels seus escrits... A la ciutat de la Pua...

I és que Pòrtol, un temps, era un planter de figueres de moro. N'hi havia per tot arreu. Tots els corrals de les cases eren terreny d'abonament per aquest cactus que prové d'Amèrica, ben lluny dels moros als quals la saviesa popular atribueix tantes i tantes coses de l'antigor.

Si vos agrada el tema, vos recoman un interessant article de Joan Vicenç Lillo Colomar sobre l'Opuntia maxima, nom científic de les benvolgudes figueres que avui ja cal anar a cercar a fora vila -com és el cas de la fotografia, a la contrada de Can Parrisco. Tenint en compte que, sovint, s'utilitzaven com a excusat és evident que, en això, hem avançat. Per contra, ara és més difícil trobar el seu fruit, les figues de moro, que abans hom tenia a l'abast i collien -encara que fossin robades, com diu la cançó, i els afuassin el ca- a trenc d'alba per poder-ne berenar.


Biel.-
Estampes portolanes
Estampes marratxineres
Pòrtula, revista de Marratxí
Pòrtol, el meu poble
Amb 'P' de Pòrtula a la ràdio (92.9 fm)
biel@portula.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada